Diyarbakır’da arpa ve buğday hasadının tamamlanmasının ardından, doğu illerindeki besiciler için saman presleme işlemi hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin tarımsal üretim açısından önemli şehirlerinden biri olan Diyarbakır’da, presleme işlemi sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar sürüyor. Günde ortalama 3 bin lira kazanan işçiler, yazın kavurucu sıcaklarına rağmen tonlarca samanı presleyerek geçimlerini sağlıyor.

A W310693 02

Saman presleme işini yürüten Mehmet Güler, işlerinin yazın başladığını ve bu süreçte 4-5 aylık yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirtti. Güler, sabah 05.00’te başlayıp gece 01.00’e kadar çalıştıklarını ve şu sıralar günlük olarak 70-80 ton saman preslediklerini ifade etti. Preslenen samanların Erzincan ve Erzurum gibi illerdeki besicilere gönderildiğini söyleyen Güler, besicilerin kış hazırlıklarına bu şekilde destek verdiklerini dile getirdi.

Rojin Kabaiş’in Telefon Şifresi Neden Uzundu? Rojin Kabaiş’in Telefon Şifresi Neden Uzundu?

A W310693 05

Yaklaşık 1-2 ay daha sürecek bu yoğun dönemde, havaların serinlemesiyle işçilerin daha rahat çalıştığını belirten Güler, “Yazın sıcaktan çok zorlandık, ancak şimdi hava serin olduğu için işçiler de rahat çalışıyor. Sabah 07.00’de başlıyor, akşam 19.00-20.00’ye kadar devam ediyoruz. İşçiler ton başına ücret alıyor ve günlük kazançları ortalama 3 bin lirayı buluyor. Ne kadar çok yüklerlerse o kadar fazla kazanıyorlar” dedi.

Kaynak: İHA