Kavurucu yaz sıcakları Diyarbakır’da yalnızca gündelik yaşamı etkilemiyor, aynı zamanda yöre halkı için sebzeleri doğal yollarla kurutma fırsatı sunuyor. Diyarbakırlılar, özellikle Karacadağ’ın verimli topraklarında yetişen domatesleri, hem taze hem de kurutulmuş olarak değerlendiriyor. Yaz aylarında kahvaltıların olmazsa olmazı domates kış aylarında da kurutulmuş, soslanarak kahvaltılarda yerini alıyor. Güneşin altında doğal yöntemlerle kurutulan domatesler, kış aylarında sofraları süslerken, kahvaltı sofralarının da vazgeçilmezi haline geliyor

Aw305151 02 (1)-1.

Güneşte kurutulmuş domateslerin sağladığı yoğun ve eşsiz lezzet, özellikle kahvaltıda tüketildiğinde büyük beğeni topluyor. Diyarbakır mutfağının bu doğal lezzeti, geleneksel yöntemlerle sofralara taşınıyor.

Kahvaltılık Kuru Domates Tarifi

Malzemeler

1 kase kuru domates

2 diş sarımsak

1 çay kaşığı kekik

1 çay bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz

Diyarbakır’da "Kültürel Miras ve Dijitalleşme Hackathonu" düzenlenecek Diyarbakır’da "Kültürel Miras ve Dijitalleşme Hackathonu" düzenlenecek

Bir miktar kaynar su

Yapılışı

Kuru domatesler yıkanarak bir kaseye alınır ve üzerini geçecek kadar kaynar su eklenir. Yaklaşık 15-20 dakika bekletilerek domateslerin yumuşaması sağlanır. Eğer domatesler hala sertse, biraz daha bekletebilirsiniz.

Yumuşayan domatesler isteğe bağlı olarak ikiye kesilir veya doğramadan da servis edilebilir. Bir kaseye alınan domateslerin üzerine ezilmiş sarımsak, kekik ve zeytinyağı eklenerek güzelce karıştırılır.

Son olarak dövülmüş ceviz serperek karışım tamamlanır. Hazırladığınız kuru domates karışımını daha fazla miktarda yapıp cam kavanozda saklayabilirsiniz. Bu sayede kahvaltılarda her seferinde lezzeti pekişmiş olarak sofraya sunabilirsiniz.

Muhabir: BERİVAN KILIÇ