Türkiye'nin isot (pul biber) ihtiyacının büyük kısmı Şanlıurfa'dan karşılanıyor. İlkbaharda fide olarak ekilen biberler, bakım ve sulamanın ardından bu yıl kavurucu sıcakların etkisiyle erken hasat edilmeye başlandı.

Evin bahçesine giren 3 yılan korku dolu anlar yaşattı Evin bahçesine giren 3 yılan korku dolu anlar yaşattı

Kavurucu sıcaklar, işçilerin çalışmalarını zorlaştırıyor. Sıcak nedeniyle biberler hızla olgunlaşıp kırmızı renk alıyor, bu da tarlada çalışan kadınların işini daha da güçleştiriyor. Biberler toplandıktan sonra yıkanıp ayıklanıyor ve çeşitli işlemlerden geçirilerek isot veya biber reçeline dönüştürülüyor.

Çiftçi İsmail Bulut, sıcaklar nedeniyle hasadın bu yıl erken başladığını belirtiyor. Biberler olgunlaşıp kırmızı hale geldikten sonra toplanıyor, işlenip güneşte kurutuluyor. Son aşamada, kırmızı pul biber veya isot haline getiriliyor. Şanlıurfa'nın tescilli kırmızı biberleri, tat ve aromasıyla diğer bölgelerde bulunmayan bir lezzet sunuyor. Özellikle çiğköfte ve ciğer kebabında kullanılan isot, Türkiye'nin başka yerlerinde yetiştirildiğinde aynı aromayı vermiyor.

Türkiye genelinde 2023 yılında üretilen 285 bin ton biberin 115 bin tonu Şanlıurfa'da üretildi. Şanlıurfa, ülke biber üretiminin yüzde 41'ini karşılayarak bu alanda ilk sırada yer alıyor ve üretilen kurutmalık biberler, Türkiye'nin dört bir yanındaki yemeklere lezzet katıyor.

Kaynak: İHA