Diyarbakır’da yer alan 1600 yıllık Saint George Kilisesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ağır hasar görmesinin ardından restore edilmeye başlandı. Kilisenin yaklaşık 100 yıldır olmayan kubbesi, yeniden inşa edilerek vinç yardımıyla yerine yerleştirildi. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunarak, "40 metre çevre genişliğinde, 14 metre çapında ahşap konstrüksiyon üzerine polikarbon malzeme ile bir kubbe inşa ettik. Böylece, kiliseyi hem atmosferik etkenlerden koruyacak hem de gökyüzü ile görsel bağını sürdürecek bir çözüm geliştirdik" dedi.

Asansör bakımlarının önemi nedir? Asansör bakımlarının önemi nedir?

Sur ilçesindeki tarihi İçkale yerleşkesinde bulunan Saint George Kilisesi, 1600 yıl önce Romalılar tarafından yönetim kilisesi olarak inşa edilmişti. Daha önce sanat galerisi olarak da hizmet veren yapı, 2020 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip 2021’de tekrar sanat galerisi olarak faaliyete geçmişti. Ancak 2023’te meydana gelen depremler kilisede ciddi hasara yol açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde Temmuz 2023'te başlatılan restorasyon çalışmalarında kilisenin açık kalan kubbesi, şeffaf bir kubbe ile kapatıldı.

Cemil Koç, kilisenin tarih boyunca birçok farklı dönemde değişiklikler geçirdiğini belirtti. Kilisenin kuzeydoğu köşesindeki yapıların Artuklu Dönemi’nde, 12. yüzyılda inşa edildiğini ve Osmanlı Dönemi’nde silah deposu olarak kullanıldığını ifade eden Koç, kilisenin 1930’lu yıllardan sonra üst örtüsünü kaybettiğini ve bu tarihten itibaren üstü açık kaldığını söyledi. Yapının restorasyonunda, kubbe yapısının ahşap bir konstrüksiyon üzerine polikarbon malzeme kullanılarak yeniden inşa edildiğini ve çalışmaların yıl sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini ekledi.

Koç, daha önce 2008 yılında gerçekleştirilen restorasyon sırasında üst örtüyle ilgili bir müdahale yapılmadığını ancak geçen yıllar içerisinde yağmur ve kar nedeniyle yapı içinin zarar gördüğünü belirtti. Üst örtünün yenilenmesiyle birlikte kilisenin, doğal atmosfer koşullarından korunarak ziyaretçilere hizmet vermeye devam edeceğini ifade etti.

Muhabir: UĞUR ERSİN