Kış yemeğinin vazgeçilmezi olan ve son yıllarda da dünya mutfaklarında yerini alan kurutmalık sebze sezonu Diyarbakır’da başladı.

Sıcaklıkların 40 dereceyi bulduğu Diyarbakır’da ev hanımları, aldıkları biber, patlıcan, domates ve bamyaları iplere dizerek, evlerinin balkonlarına asıyor. Balkonlarda renk cümbüşü yaşatan kurutmalıklar dikkat çekiyor.

Eylül ayının sonlarına kadar sürecek olan kurutmalık sezonu devam ederken, vatandaşlar gittikleri semt pazarlarında ürünlerin yüksek fiyatlarından şikayetçi. Pazar günü Dicle Kent semtine kurulan pazara gittim ve kurutmak için sebze ürünlerini aldım. Biberin kilosu 15-20, patlıcanın 12-15, domatesin 10-12, bamyanın ise 90-100 TL arası arasıydı. Tabi fiyatların bu kadar yüksek olması alım gücünü düşürüyor. Ben de geçen yıla oranla maalesef daha az ürün alıp balkonda kurutmaya bıraktım.

Kışın kilosu daha pahalı olan kuruttuğumuz sebze ürünlerini, dolma, biber kızartma ve sulu yemeklerde yapıp yiyoruz. Kurutma çalışmaları biz kadınlar arasında aynı zamanda bir geleneğe de dönüştü. Geçmişten bu yana süregelen kurutmalık geleneğini atalarımız bizlere öğretti, biz de çocuklarımıza öğretiyoruz.

Tabi bir yandan kendimiz için yaptığımız kurutmalıkları, ülkenin batısında ve yurtdışında olan akrabalarımız ve dostlarımıza da yapıyoruz. Atalarımızdan kalan bu sağlıklı beslenme şeklinin elimizden  geldikçe unuturmamaya ve  yaymaya çalısıyoruz. Asırlar süren bu geleneğimizi, yeni nesillere ve farklı kültürlere ulaştırmamız gerekıyor.