Diyarbakır’da 13. düzenlenen Karpuz Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Merkez Sur İlçesi Dağkapı Meydanı’nda iki gün süren festival etkinliğinde, ünlü sanatçılar konser verirken, Diyarbakır’ın en iyi karpuz yetiştiren çiftçi de belli oldu. Büyükşehir Belediyesi, birinci seçilen Adil Aydın'ı 20 bin, ikinci olan Mehmet Yılmaz'a 15 bin, üçüncü seçilen Murat Uçar'a ise 10 bin lira ile ödüllendirdi.
Karpuz Festivali’ne katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakırlı vatandaşlarla bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Tunç, "Festival yürüyüşünde hep beraberdik. Cadde boyunca insanların o gözlerindeki ışıltı ve yüzlerindeki huzur, Diyarbakır'daki birliğin, beraberliğin, huzurun, sevginin, şefkatin ifadesi. Bu birlik, beraberlik havası inşallah sürsün. Diyarbakırlı hemşehrilerime teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Birçok türküye, kitapta öykülere konu olan ve bir zamanlar büyüklüğü nedeniyle develer sırtında taşınıp, ağırlığından dolayı ancak kılıçla kesilebilen, dünyaca ünlü Diyarbakır karpuzu, Temmuz ve Ağustos aylarında hasattı yapılır.
Sağlık için de çok iyi olan karpuzun faydaları uzmanlara göre şöyle: “Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.”