Zilhicce ayı ile ilgili hadisler hangilerdir? Zilhicce ayının ilk 10 günü ve fazileti hakkında hadisler.

Hicrî yılın son ayı, dört haram aydan biridir. Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır.

ZİLHİCCE AYININ FAZİLETİ İLE İLGİLİ HADİSLER

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Başka günlerin hiçbirinde, -Zilhicce'nin ilk on gününü kastederek- şu günlerde işlenecek amel-i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur."

- Allah uğrunda yapılacak cihad da mı üstün değildir, Yâ Rasûlallah? dediler.

- "(Evet) Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihâdı başka.(O, bundan üstündür), buyurdu. (Buhârî, Îdeyn 11. Ayrıca bk.  Ebû Dâvûd, Savm 61; Tirmizî, Savm 52; İbni Mâce, Sıyâm 39)

***

Peygamber sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurdular:

“Allah katında Zilhicce'nin ilk on gününde yapılan amellerden daha değerlisi yoktur; bugünlerde tesbihi çok yapın; tahmîdi, tehlîli ve tekbiri çok söyleyin” buyurduğu nakledilir. (Şevkânî, Neylü’l-evṭâr, III, 354)

***

Allah Rasûlü sallâllâhu aleyhi ve sellem Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan amel-i sâlihlerin Allah katında çok kıymetli olduğunu ifâde eder, (Bkz. Buhârî, Iydeyn 11) bilhassa arefe günü tutulan oruç için: “Geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur.” buyururdu. (Müslim, Sıyâm 196, 197)

***

Ebûbekir’den radıyallahu anh rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber sallâllâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Muhakkak ki zaman(a ölçü olan yıl hesabı) Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı gündeki (ilk) biçimine dönmüştür. Sene on iki aydır. Bunlardan dördü (savaşılması) haram aylardır. Üçü ardı ardınadır ki bunlar; Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarıdır. (Diğeri ise) Cümâdâ (el-âhir) ile Şâban arasındaki Mudar’ın Receb ayıdır.” (Buhârî, Bed’ü’l-halk, 2)

***

Abdurrahman b. Ebûbekir’den nakledildiğine göre, babası (Ebûbekir) şunları anlatmıştır:

Hz. Peygamber sallâllâhu aleyhi ve sellem (Veda Haccı’nda) devesinin üstüne oturdu, bir adam da devenin yularını tutuyordu. Sonra insanlara şöyle hitap etti: “(Ey insanlar!) Bu (Zilhicce) ayınızda, bu (Mekke) şehrinizde bu (arefe) gününüz nasıl mukaddes ise, kanlarınız, mallarınız ve ırzlarınız (şeref ve namusunuz) da aynı şekilde mukaddestir.” (Buhârî, İlim, 9; M4384 Müslim, Kasâme, 30)

***

Efendimiz sallâllâhu aleyhi ve sellem çok oruç tutmak isteyen bir sahabîsine “her aydan üç gün!” oruç tutmasını tavsiye etmiş. Sahabînin daha fazla tutabileceğini söylemesi üzerine:

“Haram aylarında (Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem) üçgün oruç tut, bırak; üç gün oruç tut, bırak; üç gün oruç tut, bırak.” diye buyurmuş ve üç parmağını birleştirip bırakmak suretiyle de fiilen göstermiştir. (Ebû Dâvûd, Savm 55. Ayrıca bk. İbni Mâce, Siyam 43)

***

Ümmü Seleme radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kimin kesecek kurbanı varsa, Zilhicce ayı(nın hilâli) girince kurbanını kesinceye kadar saçından ve tırnaklarından hiçbir şey kesmesin.”