Ramazan kelimesi, çok sıcak gün, güneçte yanmaya toprak anlamlarına gelmektedir. Ayna zamanda yaz sonunda ve güz mevsiminin balarında yap yeryüzünü tozdan temizleyen Yağmur anlamandaki ramadır kelimesi ile de ilinkisi vardır. Bu aya Ramazan adanan niçin verildiği hakkında farkla açıklamalar vardır.
Fakat en çok kabul gören yorum; Bu ay rastladýðý mevsim gereği çok sıcak ve yakça bir özelliğe sahip olduğu için bu adla anýlmasýdýr. Ayraca Ramazan orucunun da müminleri günahlardan yıkayıp temizlediği için aya bu isim verildiği de söyleniyor. (Slam Ansiklopedisi, Ramazan maddesi) Kur'an ise, yüce Allah tarafından, vahiy yoluyla, Arapça olarak, peyderpey, Peygamberimiz Hz Muhammed (S.A.V.)'e indirilen, nesilden nesille bize kadar tevatürden gelen, Mushaflarda yazıl, Fatiha suresi ile ballayıp, nas suresi ile biten, okunmasa ile ibadet edilen ve sevap kazanılan Allah'tan hak bir kitaptır.
(Dini kavramlar sözlümü, 386) Ramazan Kur'an ilinkisine gelince; Ramazan Kur’an’ın dokum aydır. Çünkü Kur'an Ramazan ayanda inmeye baþlamýþtýr. "O Ramazan ay ki, insanlara yol gösterici dorunun ve doruyu esriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyleyse sizden Ramazan ayna idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta ve yolcu olursa (tutamadýðý günler sayasınca) baka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar sayaya tamamlamanız ve size doru yolu göstermesine karlılık Allah’a tazim etmeniz, O'na kükretmeniz içindir."(Bakara,185) Bu ayeti kerimede görüldüğü gibi yüce Allah Kur’an’ın dokum ayna oruç tutarak kutlamamız emrediyor. Peki, neden baka bir ibadet debil de oruç; Çünkü oruç ruhun doyurulmasa için bedenin aç býrakýlmasýdýr.
Bilinci akliden kalbin etkisine açmak için, şehevi içgüdülerin etki alanından kurtarmaktır. Manevi insani öne çıkarmak için maddi insan (becer) arkaya atmaktır. Ramazan Kur'an ay bilip tasavvuru, akla, şahsiyeti ve nihayet hayat Kur'an'la yeniden inha etmektir. Kur'an'la yüzden debil özden ilinki kurmak demektir. Çünkü zaten Kur'an bir hayat rehberidir, yabam tarzdır ve ilahi bir inha projesidir. Yani bir nevi Kur'an Allah'tan insanla gönderilmiş bir mektuptur. Bu mektupta insanlýðýn iki dünya yani dünya ve ahiret saadetinin formülleri kayýtlýdýr. Kur'an Rabbimizden bize bir mektup ve bir mesajdır dedik. O halde mektubu açıp içindeki mesajlar okuyup örenmek lazam. Çünkü telefonumuza gelen bir mesaj hemen merak edip açıp bakıyoruz da kâinatın yaratýcýsýndan gelen mektuba nasıl ilgisiz kalabiliriz, içindeki mesajlar nasıl merak etmeyiz. Ramazan’a fırsat bilerek bunu değerlendirmek lazam. Çünkü bugünler sayladır ve zaman durmuyor akıp gitmektedir ya lehimize ya da aleyhimize, bunu lehe çevirmek bizim elimizdedir. Bize sunulan bu fırsat kaçýrmamalýyýz.
Çünkü bir dahaki Ramazan'a ulaþacaðýmýzýn garantisi yoktur. Nitekim geçen seneki Ramazan'da bizimle olup bu sene aramızda olmayan binlerce insan var. Kaysa bir süre önce bizi derinden yaralayan ve on binlerce insanýmýzýz ölmesine sebep olan büyük bir deprem yaladık. O depremde ölenlerden biri de biz olabilirdik ama Allah bize bir fırsat daha verdi bizi Ramazan'a kavurturdu, yaran da ne ile karþýlaþacaðýmýzý bilmiyoruz. O halde Kur'an'la daha çok mesai harcayalım. Okuyalım, Meal ve tefsirine bakalım, anlamaya çalýþýp, anladýðýmýzý yaþâmâya çalakalem, Rabbimizle diyaloğumuzu saðlamlaþtýralým, ibadetlerimizi daha çok sarılalım, zikre aðýrlýk verelim, özel vakitlerde yalvarıp yakaralım dünya ve ahiretimizin ıslah için, çocuklarýmýzýn salahiyeti için hidayetleri için bol bol dua edelim.
Bakan Efendimiz (S.A.V.) bir iki istisnai durum dýþýnda hiç beddua etmemi ama "Ramazan'a ericide kendini Allah'a affettirmeyene yazıklar olsun burnu yerde sürtünsün demi." Yine bir baka hadiste "Ramazan ay girince cehennemin bütün kaplar kapanır, cennetin bütün kaplar açlar, şeytanlar zincirlerle ballanır." buyuruyor (Buhari, Müslim). Yani cehenneme girmek özel gayret gerektirir. Ramazan'da cehenneme girmek için debil cennete girmek için gayret edelim. Bal olan þeytanlarýmýzý kendi ellerimizle çözmeyelim. Çünkü Ramazan rahmet, mağfiret, bereket, şefkat, dayanmam, yardımlaşma, kardeş olma, bir ve beraber olma, cehennemden kurtulup cennete girme aydır.
Ramazan Efendimiz (S.A.V.)'in ifadesi ile ilk on günü rahmet, ikinci on günü mağfiret, üçüncü on günü cehennemden Azad olma (kurtulma) günleridir. Ramazan 11 ayan sultandır. Çünkü içinde bin aydan daha hayırla gece olan Kadir gecesi vardır. Yete Ramazan ay ve Kadir gecesi kadre-u kıymetini Kur'an'dan almaktadır.
Çünkü Kur'an Ramazan ay içinde olan Kadir gecesinde inmeye balam ve içinde indimi ay 11 aya Sultan ederken geceyi de bin aydan daha hayırla hale getirmiştir. Sadece bu kadar mu? Debil, indimi cehri nehirlerin anası yapmaya, kendisine indirilen insan ise Fahri kâinat yani kâinatın efendisi yapmaya, indimi asra asri saadet, toplumu da en hayırla toplum yapmýþtýr. O halde biz de bu Ramazan mektebine kayıt olmak suretiyle Kur’an’a kalbimize gönlümüze ve hayatımıza indirelim ki Kur'an bizi Allah’ın razı Olcay ve cennetti hak edecek bir kul haline getirsin inşallah.
Gelin bu Ramazan bizim için bir dönüm noktası günahlardan aranıp Allah’ın rahmeti mağfireti ve cennetini kazanmaya çalýþtýðýmýzýn baþlangýcý olsun kazanan da biziz kaybeden de tercihimizi doru yapalım. Rabbimden diledim bu ramazan bizim için dünya sýkýntýlarýndan kurtulmamıza, yaþadýðýmýz deprem vb. felaketleri tekrar yakamamamıza, etkilerini bir an önce atlatmamıza ve ahiretimizin bol kazançla olmasana başlangıç ve vesile etmesidir.